Alkotáshoz valók

Az iskolai munkához, a tanulás megalapozásához az alkotás az egyik legjobb kezdés – a kis kezek használata során élesedik a finommotorika, biztosabb lesz a kéz és a szem koordinációja – erősödnek a tanuláshoz szükséges részképességek, amelyet aztán az iskolai életben kamatoztathat. Később meg ki tudja, talán nemcsak a kötelező foglalkozást látja benne gyermeked, hanem megszereti és a maga örömére csinálja.

Jó minőségű terméket válassz, így az alkotás öröm és a kész mű is sokkal tetszetősebb lesz.

Színes ceruzák

Az egyik alap alkotóeszköz a színes ceruza – rajzoláshoz és színezéshez. A ceruzagyártók külön gondolnak a ceruza használatot még csak kezdő gyermekekre: ovisokra, elsősökre, kisiskolásokra. A ceruza felületének kialakításánál ügyelnek a kényelmes és biztos fogásra. Ezek a megoldások a kezelt ceruzafelszín – csúszásgátló pöttyök, vájatok vagy maga a ceruza bevonata és a háromszögforma – a könnyebb 3 pontos ceruzafogás miatt. A kisebbeknek a vastagabb, jumbo ceruzákat ajánljuk – oviban, vagy elsőben. Hasznosak a színezéshez, mert a vastag hegy miatt gyorsabban lehet vele színezni és vastagabb nyomot hagynak a papíron. A színes ceruzákat érdemes egy kicsit tompábbra hegyezni, hacsak nem a tűéles kontúrokkal készült ceruzarajz a cél.

A nagyobbaknak már érdemes az akvarell színes ceruzákat is kipróbálni, mert egy kis vizes trükközés és kész az akvarell kép.

Személyes ajánlásunk:

Faber-Castell Grip ceruzák (a webáruházban itt találod —> kattints ide!)

Lyra Groove színes ceruzák (a webáruházban itt találod —> kattints ide!)

Milan vastag színes ceruzák (a webáruházban itt találod —> kattints ide!)

Zsírkréták – kréták

A zsírkréta talán a legkorábban használt rajzeszköz a ceruzák mellett – már az egészen kicsik is tudnak vele önállóan is alkotni. Az iskolai munkában is sokszor előkerülnek, a kezdő felszerelésnek mindenképpen részei.

Mindenképpen fontos a jó fedőképesség és az élénk szín. Lényeges, hogy a zsírkréta mennyire karcol – ha sok a szemcse a színezés karcos lesz. A nem megfelelő minőségű termékeknél ez már ránézésre is látszik – az ára mellett természetesen.

A zsírkrétáknál is előjön a háromszög forma, mint a ceruzáknál. Ez is a könnyebb fogást segíti elő. De még egy jó tulajdonsága van ennek a formának: nem gurul le az asztalról olyan könnyen, mint a hagyományos hengeresek.

A hagyományos zsírkréták, viaszkréták zsíros tapintásúak ezért papír fedi őket és a rajzlapról sem lehet letörölni. Viszont vannak már radírozható, hegyezhető változatok is – ezek nem maszatolják a kezet.

Az olajpasztell krétákat is érdemes kipróbálni, sokkal puhábbak, kellemes velük a papírra.

Személyes ajánlásunk:

Faber-Castell Grip radírozható zsírkréták (a webáruházban itt találod —> kattints ide!)

Stabilo Trio olajpaszell kréta (a webáruházban itt találod —> kattints ide!)

 

Festék, tempera és kiegészítőik

Mind a temperából, mind a vízfestékből a 12 színű a kedveltebb. Talán azért mert egyből többféle szín van és ez egyszerűbb annak, aki még nem jártas eléggé a színek kikeverésében – illetve az iskolák is ezt kérik.

A kisebbeknél a vízfesték mellett szól, hogy a temperából hajlamosak egyszerre nagyobb adagot is kinyomni, ráadásul a tubusos tempera mellé kell valami – paletta – amire a temperát kinyomják. Ezzel szemben a vízfestékek kompakt kiszerelésűek. Ha színt kell kikeverni ott a vízfesték teteje – persze ilyen szempontból a levehető tető célszerűbb, mint a kihajtható.

Az első osztályosoknak (meg persze a felsőbb tagozatoknak is) általában a vízfesték mellé fehér temperát is kérnek. A nagyobb tubusok általában gazdaságosabbak kiszerelések, de ha nem nagy alkotó a csemete és ráadásul nem jól csavarja vissza a kupakot, akkor több lesz a “selejt”, a maradék beszáradt tempera.

Az ecsetes tál ne legyen instabil, mert könnyen kiborul a víz. Jó választás a fedeles tálka, így a tetőt lehet színkeveréshez használni, illetve lezárható a munkálat végén. Ha kompakt megoldást szeretnél, akkor válassz összecsukható ecsettálat, kevesebb helyet foglal.  Ha az ecsetre rávarázsolt színt még használni szeretnéd, akkor ráfektetheted az ecsettálra – ha az ecsettál teteje hullámos akkor nem fog legurulni.

Az ecsetek közül a puhábbakat, finom szőr ecseteket válaszd kisgyermekednek. Könnyebb vele a festéket az ecsetre, majd a lapra vinni.

Személyes ajánlásunk:

Faber-Castell 12 db-os vízfesték (a webáruházban itt találod —> kattints ide!)

Faber-Castell ecsettál (a webáruházban itt találod —> kattints ide!)

Ragasztók

Nagyon lényeges – főként egy kisgyereknél – hogy minél kevesebb esély legyen a ragaszó anyag és a gyerekbőr találkozására. Sokféle gyerekbarát ragasztó létezik, érdemes ezeket használni, mert ezek nem tartalmaznak irritáló anyagokat, nem kell annyira aggódni, ha esetleg az ujjak is beleérnek a ragasztóba.

A stiftek és kenőfejes ragasztól jó választásnak bizonyulnak. A kenőfej révén kevesebb ragasztó jön ki, mint a tubusosból és így jobban irányítható – főként a lassabb, bizonytalanabb kézmozdulatú kicsiknél hasznos. A stiftek meg eleve szilárdak. Így ezeknél a ragasztóknál kisebb esély van arra, hogy az ujjak belelógjanak az anyagba. Egy nagyobb, gyakorlottabb gyereknél már a hagyományos tubusos ragasztók is megfelelnek. A tubusos ragasztóknál nagyon fontos megtanítani a gyermekedet, hogy ügyeljen a tubus használatánál: ne rakja le a nyitott ragasztót pl. közvetlenül az asztalra, az éppen készülő műre stb., hanem tegyen egy kis darab papírt a ragasztó alá.

A stiftek között már található olyan amely, színezett, a papírra felkenve színes, így látszik, hogy hol is kente be a felületet – ez a szín egy idő után eltűnik és nem üt át a papíron. Eléggé praktikus.

Gyurmák

Az iskolai készletbe általában sima, natúr gyurmát kérnek. Legyen jól munkálható és lehetőleg ne száradjon meg, ha kellően visszazárjuk.

A kifejezetten iskolai célra készített gyurmák előre elkészített hasáb formában várják a bevetést. Natúrban és színesben is.

A gyurmázás a gyermeked kézmozdulatait finomítja és egyúttal a kéz izmait is erősíti – a gyúrás mozdulatoknak köszönhetően. Otthoni gyurmázáshoz nemcsak a boltit lehet használni,  lehet szobrászkodni a főzött, vagy só-lisz gyurmával is.

Olló

Kés, villa, olló nem gyerek kezébe való. Viszont az iskolás gyermeknek már igenis való az olló, sőt a nem szeleburdi ovisoknak is. Meg kell tanítani a biztonságos ollóhasználat alapelveit, de a megfelelő olló kiválasztásával segítheted a biztonságot és a sikerélményt is.

Az iskolai ollók kis méretűek – kb 12-16 cm – így könnyebb irányítaniuk. A kisiskolásnak választott olló hegye lekerekített legyen. Választhatsz a nyitást elősegítő ún. rásegítővel ellátott ollót, ami egy kis pöcök: a zárt ollószárakat “szétlöki” – csak nehogy nagyon hozzászokjon. A gumírozott, puhább műanyagból készült, netán ergonomikus kiképzésű fogórész kényelmesebbé teszi az olló használatát, mint ahogy a méret is ezért (is) lényeges – kevésbé csúszkál a keze.

Ugyan nem igazán iskolaszer, de az otthon használható kreatív szettek is sok örömet tudnak okozni és kiváló ajándéknak számítanak.

Az alkotó munkához szükséges eszközöket ne csak az iskolai munka során, csak az iskolában használja. Legyen otthoni alkotás is, gyerek(ek) és szülő(k) közösen. Így gyermeked megvillogtathatja az iskolában tanult technikákat, de Tőled is elleshet trükköket, amelyek az iskolai alkotó munkát segítik elő.

 Az alábbi linkeken eléred a termékeket:

Színes ceruzák

Zsírkréták és gyurmák

Vízfestékek, temperák és kiegészítők

Ollók

Ragasztók

Kreatív szettek

 


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>