Ceruzák

Aki tanul, az füzetet és írószert használ a leginkább – a kisiskolások többet, a nagyobbak kevesebbet.

Grafit ceruzák

Manapság grafit ceruzát inkább csak az iskolakezdők kicsik, alsósok vagy a speciális rajz vagy műszaki iskolába járók használnak.

A kisiskolások az írást ceruzával kezdik, méghozzá grafit ceruzával. A tanítók általában megadják, hogy melyik ceruzát szeretnék, sokszor még a márkát is. Az íráshoz általában a HB-s, B-s vagy H-s grafit ceruzát kérik, mert ezekkel a legkönnyebb az írás – elég “puhák” a könnyed vonalhúzáshoz, de elég “kemények” a maszatmentes íráshoz.

A kicsiknek jó megoldás a háromszög ceruza, mert könnyebb megfogni – sőt ebből is a vastagabbak, az úgynevezett jumbo cerkák.

A ceruzagyártók sokat tesznek a kényelmes fogásért, ez egyrészt a háromszög forma ceruzák elterjedését hozta, másrészt olyan új megoldásokat, amelyekkel a ceruza stabilabban fogható. Vagy kiálló csúszásgátlók vannak a ceruzatesten (pl Faber-Castell Grip), vagy vájatok (pl Lyra Groove vagy Stabilo EasyErgonomics) vagy egyszerűen magán az egész testen csúszásgátló bevonat van (pl. Milan rubber-touch).

A vastagabb ceruzák a kicsiknek jelentenek jó választást, a nagyobbaknak a vékonyabb – vagyis a normál – ceruzatestet ajánljuk.

A hagyományos hatszög ceruzák is teljesen jól funkcionálnak, nemcsak a trendi háromszög alakúak. Akik már rendes ceruza-forgatók, azoknak semmiképp nem jelenthet akadályt.

A nagyobbaknál már nem olyan szűk a keménységi skála a használt ceruzáknál. A 4B-től a 4H-ig minden szóba jöhet, a használat célja szerint. A B-s ceruzák a rajzoláshoz, még a H-s ceruzák a műszaki rajzokhoz használatosak, az előbbiek puhák (4B a legpuhább) az utóbbiak pedig kemények (4H a legkeményebb). Ha általános célokra használnád, vagyis leginkább írásra, akkor a középutat kell választani, a HB-s ceruzákat.

A grafit ceruzák között radíros végűeket is találsz, de csak a jól radírozót lehet funkciója szerint használni, a többi inkább csak dísz. (Illetve, ha gyermeked hajlamos a ceruzarágcsálásra, ne válassz radíros végűt – véletlenül lerágja a radírt és már kész is a baj!)

Színes ceruzák

Színezni, rajzolni csak jó minőségű ceruzával! Annak is aki csak most ismerkedik ennek tudományával – így lesz látványos a munkája!

Az iskolakezdő kicsiknél, alsósoknál a színes ceruzáknál is a vastagabb, háromszög forma a jobb választás, de ez nem azt jelenti, hogy a vékonnyal, hatszögformával ne lehetne alkotni. Ha sok a színezni való, akkor a vastagabb hegy miatt a jumbo ceruzával hamarabb készen lesz.

Az iskolában sokszor meghatározzák, hogy milyen színű ceruzák legyenek a készletben – általában a 12-es készletekben lévők elegendők, de a darabra vásárolható színesekkel könnyen felturbózhatók a készletek. Jó ötlet a nagy darabszámú készlet is, de ha nem használja ki a lehetőségeket, akkor csak felesleges a tolltartóban.

Kicsit extrább alkotásokhoz nagyszerűek az akvarell vagy vízben oldódó ceruzák. A ceruzarajzot elkészítve csak át kell húzni vizes ecsettel és már kész is az akvarell jellegű kép.

Postairónok- kék-piros ceruzák

Az írás tanulásnál a mozdulatok, ívek begyakorlásához a vastag postairónok nagyon alkalmasak. Az elsősök kezdő szettjébe ilyet mindig szoktak kérni a tanítók.

Intenzív színű, viszonylag puha fogású ceruzák érdemes használni, mert azzal tényleg könnyedén lehet siklani a papíron.

De nemcsak a gyerekeknél jó a postairón, ha barkácsolós az apuka, akkor jó hasznát veszi jelölőceruzaként, ahol a grafit szín beleolvadna a felületbe.

Néhány tipp a hagyományos ceruzákhoz:

  • a natur ceruzatestek általában természetesebb fogást biztosítanak, viszont a maszatos ujjacskák hamarabb bepiszkolhatják és nehezebb is első ránézésre megkülönböztetni a ceruzákat egymástól – DE a Waldorf intézményekbe ezeket kérik
  • a ceruzák végén a praktikus név mező megkönnyíti a leesett ceruzák beazonosítását
  • a ceruzákat általában a saját márkás hegyezővel lehet a legjobban hegyezni, de a jó minőségű hegyezők persze jól hegyezik a nem saját márkás, ámde jó minőségű ceruzákat is.

Mechanikus ceruzák

A mechanikus ceruzákat elsőbe nem szoktak használni, de később már lehet – amint kialakul a megfelelő ceruza nyomás. Ugyanis a vékonyabb hegy könnyebben kitörik.

A legelterjedtebb a 0.5-ös hegy, ezeket a felsős osztályoktól kezdődően használják, illetve munkahelyeken is. A kicsit vastagabb hegy a 0.7-es, amely nem annyira tűhegyes, de mégis vékony. Aztán a kisebbeknek valók az 1 mm méreten felüli heggyel készült ceruzák (pl. a Milan Capsule 1.3) – sokszor a nagyobb testvérnél, többieknél látják ezeket a ceruzákat és így nekik is kell. A 2 mm-nél vastagabb hegyű ceruzák esetében már külön ezekhez készült hegyező is kell, különben tompán írhatnak.

A mechanikus ceruzák általában radíros véggel készülnek – kupakkal takarva. Jó, ha nemcsak ceruzahegyet, de radírt is lehet cserélni az ilyen ceruzákban.

A mi kínálatunkban megtalálod az iskolakezdőknek szóló postairónokat, grafit ceruzákat és a nagyobbaknak való mechanikus ceruzákat is.

Ha színes ceruzára van szükség, abból is széles választékkal állunk rendelkezésedre.

Az alábbi linkeken eléred a termékeket:

Grafit ceruzák

Postairónok

Színes ceruzák

Mechanikus ceruzák