Füzetek és a hozzávalók

A füzetek, noteszek leginkább az iskolásoknak, tanulóknak szükségesek. A kisebbeknek még igazi füzetre van szükségük, de a nagyobbaknak, idősebbeknek elég lehet egy csomó papír amit rendezetten tudnak tárolni – főként akik a felsőoktatásban vannak, vagy iskolai kereteken kívül tanulnak.

A füzet lehetnek tűzött vagy spirál, négyzethálós (becenevén kockás), vonalas, sima, francia kockás (nagyon kevés gyártó gyárt, mert speciális területekre kell csak).

A füzeteket be is csomagolhatod, az iskolába kell rá címke is. Ha szereted rendezetten tárolni és szállítani akkor szükséged lehet füzetboxra, füzettartóra, az otthoni tároláshoz iratpapucsra vagy dossziéra, mappára.

Hogy mire is kell ügyelni?

Igazából  a kisiskolásoknál vannak olyan tényezők, amelyekre figyelni kell. Az általános iskola felsőbb osztályaitól kezdve már igazából inkább a füzet külleme, megjelenése a döntő, egy -két praktikus megoldás figyelembe vételével.

Kisiskolásoknak

A kisiskolásoknak a tűzött füzetek valók, A5-ös méretben. A tűzött füzet előnye, hogy a lapok nem szakadnak ki, viszont nem is lehet belőlük lapot kitépni – maximum középről kiemelve.

Ha általános iskolás gyermeknek vásárolsz tűzött vonalas füzetet a méret mellett azt is figyelni kell, hogy milyen a füzet vonalazása.

Az íráshoz az egyes évfolyamok más-más vonalazású füzetet használnak. Az első osztályos vonalazás széles és segédvonalakat alkalmaz. A másodikos is alkalmaz még segédvonalakat, de már keskenyebb vonalak közé kell beszorítani a betűket. A harmadikos vonalazás nem alkalmaz már segédvonalakat, de kissé szélesebb az osztás, mint a negyedikben és a felsőbb tagozatokban használt – ez utóbbiakban használt füzeteket ismeri mindenki vonalas füzetként. Sőt sok gyártó csak ezzel a mérettel jön ki – főként a nemzetközi márkák.

Vonalas füzetkódok (A5) a füzet elején van feltüntetve:

  • 14-32 vonalas – elsős
  • 16-32 vonalas – másodikos
  • 12-32 vonalas – harmadikos
  • 21-32 vonalas – negyedikes, felsős – általában ezt ismerjük vonalasként

A megfelelő vonalazású füzet kiválasztásán felül: az alsóbb tagozatoknál nagyon fontos, hogy legyen a füzetben margó – így a füzet rendezettebb lesz (és nem kell Neked megrajzolni, mert a tanítók viszont kérik a margó használatát). Általában a finom tapintású papírokat hajlamosak vagyunk jobbnak ítélni, viszont a csúszós, sima felületen nehezebb írni, főként a vastagabb hegyű toll megfolyhat rajta. A papír vastagsága is meghatározó, mert az írni tanuló kis lurkók még sokat radíroznak, így a lap gyorsan kiszakadhat.

A füzetvásárlást meg lehet oldani kevés pénzből is – mégis jó minőségű terméket választva. De ha nem sajnálod rá a pénzt, kedvezhetsz gyermekednek a kedvenceit ábrázoló füzetek megvásárlásával. Csak számíts rá, hogy ezek a “sima” füzetek többszörösébe kerülnek mégis ugyanannyi idő alatt betelnek. Viszont gyermeked örömét leli egy kis kedvenccel ellátott füzetben. De ezt matricázással, vagy borítással is megoldhatod. Ha viszont nem akarsz rá borítást vásárolni, érdemesebb keményebb fedlapú füzetet választani, amely jobban ellenáll a használatnak, fényes, csúszós bevonata miatt könnyen letörölhetők róla a kisebb folyadékfoltok is.

A füzetek borításához használhatsz bújtatós nejlon borítást – akár úgy, hogy ez alatt a nejlon borító alatt egy kedves mesehőssel ellátott papír van: a Lizzy Card füzetborítói ilyenek. Vagy csak simán a bebújós borítót teszed rá, akár teljesen átlátszót vagy színezettet. A nejlon borítók között nemcsak bújtatós változatok léteznek, hanem öntapadósak is. Vagy csak a szélén öntapadós, vagy az egész felületén. A szélén öntapadósak, mivel ezek kifejezetten mérete készülnek, inkább a füzetekre alkalmasak, vagy olyan könyvekre, amelyek nagyjából füzetméretűek. A teljes felületen öntapadósak egészen méretre vághatóak. A felhelyezés igényel némi rutint, de mire az összes füzeten, könyvön végigjutsz, biztosan belejössz.

A tankönyvekre a tanítók az átlátszó nejlon borítást javasolják. Mivel még nem tudnak olvasni – ezért ugye hiába a címke – a tanító csak felmutatja a könyvet amit elő kell venni és már mindenki tudja mit kell keresni. A szép csomagolópapír is lehet jó megoldás, de meg kell tanítani a gyermekedet, hogy melyik könyv melyik is. Ha így csinálod, akkor mindenképpen vastagabb csomagolópapírt válassz.

A füzetekre, tankönyvekre kell a címke (vignetta), hogy melyik kié. Eleinte talán ők még nem tudják használni, de hamar belejönnek.

Füzetválasztás nagyobbaknak

A nagyobbaknak a spirál füzetek jobb választásnak bizonyulnak, mert általában több laposak, mint a tűzött füzetek. A lapok kitéphetők – sőt a perforált lapokkal még könnyebb – és ezeket utána tetszés szerint lehet csoportosítani lefűzhető mappákba (ha még előre lyukasztott is a füzetlap, akkor lyukasztóra se lesz szükség.)

A dupla spirálos füzetek kényelmesebbek és biztonságosabbak is: a lapok nagyobb valószínűséggel maradnak a füzetben és nem kell attól tartani, hogy az állandó használat során a spirál rész beleakad a többi cuccba, ruhába vagy valakibe.

Ha valaki egy füzetet használ sokféle témára/ órára akkor a színregiszteres füzetek nagyon jó megoldást jelentenek. Sőt vannak már projekt füzetek is, amelyek kis műanyag tasakokat is tartalmaznak az egyéb, a témához való kis fecnik tárolásához.

Tárold rendezetten a füzeteket – ötletek kicsiknek és nagyoknak

A füzetek rendszeres szállításához nagyon jók a füzetboxok, gumis mappák és füzettartók. Így a táskában nem csúszkálnak össze-vissza és nem lesznek gyűröttek sem. Sőt van aki kifejezetten szeret inkább csak egy füzetboxot vinni a hóna alatt, mint egy táskát (természetesen nem az általános iskolásokra gondolunk most). De mi a különbség?

A füzetbox, egy doboz jellegű tartó, kemény anyagból, általában kemény kartonból, amely fóliázott, hogy jobban bírja a használatot. A gumis mappa ellenben már puhább papírból készül, nincs külön gerincvastagsága/szélessége, a gumipáttal leszorított fedőlap “erejéig” lehet használni. A füzettartók pedig a füzetbox és a gumis mappa közötti átmenetet jelentik: keményebb kartonból készülnek, mint a gumis mappák, de nem annyira erősből, mint a füzetboxok. A gerincvastagsága is a jelentősen a füzetbox alatt van.

Az otthoni iratrendezéshez már a legkisebbeknek is lehet iratpapucsot használni – így megszokja, hogy rendezetten tárolja a rajzait, irományait stb. A gyűrűs mappákat már a nagyobbaknak ajánljuk, jól lehet alkalmazni az előrelyukasztott spirál füzetekkel.

Szerintünk ezek a tárgyak nagyon hasznosak, mivel a rendezett tárolást tanítják. Igaz nem mindenki fog irodában adminisztráció címszóval iratokat rendezgetni, de azért otthon sem árt ha valaki rendszerezetten tárolja a számlákat, hivatalos iratokat. Ráadásul a rendezett tárolás és szállítás miatt a füzetek, dokumentumok kevésbé használódnak el – így nem keltik gazdájuk rossz hírét.

A termékeinket az alábbi linkeken éred el a webáruházunkban:

Tűzött füzetek

Spirál füzetek

Noteszek

Füzetboxok

Gumis mappák

Füzettartók

Füzetborítók és címkék


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>