Iskolatáska és kiegészítői

Az iskolatáska nehéz ügy. A sulihoz beszerzendő cuccok egyik legfontosabbika, nemcsak az ára miatt, hanem mert ezt akasztod a növésben lévő gyerekre, adott esetben jól megtömve. Az iskolatáska választás főként a kisiskolásoknál fontos, általában az ő esetükben nézik meg nagyon az emberek, hogy milyen is legyen, de a nagyobbak táskáinál is célszerű bizonyos szabályokat követni.

Ez az összefoglaló is leginkább a kisiskolásokra készült – azon belül is a leendő elsősökre.

Nagyjából az alapvető, hogy a táska kellően illeszkedjék a gyerekhez:  megfelelően kialakított hátrész és széles puha vállpántok. Ezt hallani mindenhol. Na de mi van még ezen az alapvető dolgon túl?

Nézzük mire ügyelj még az iskolatáska kiválasztásnál.

iskolataska-kep-1

1. Hány évre tervezel a táskával?

Senki nem szeret sokszor, sok pénzt kiadni, tehát már eleve úgy vásárol, hogy a táska jó minőségű legyen – akár drágább is – de bírja, jó sokáig.

A rosszabb minőségű táska talán egy évet sem húz ki, hiába volt az iskolakezdés előtti olcsó beszerzés, ha még a tanév során újat kell venni. (Ráadásul az iskolatáska szezonális termék, év közben nehezen találsz széles választékot és jó árat.) De hiába vettél a minősége szerint évekig kitartó tuti iskolatáskát, ha egy idő után nem felel meg – a klasszikus iskolatáska kezdő év(ek)re megfelelő, de később a gyerek unszolására úgyis lecseréled, merthogy dedós. Nemcsak a praktikum van ám, de a gyermekednek is kell, hogy tessék a táska amit magával hurcol. Ráadásul az utált táskát biztosan nem fogja kímélni.

Itt említenénk meg a trendi mintás táskákat. Rengeteg éppen menő dizájnnal találkozni, amelyek az aktuális mese, játék figuráit ábrázolja. Ezt is mérlegelni kell, mert lehet, hogy épp ez segíti a csemetét az iskolai napokon, hogy milyen menő táskája van, a többiek is elismerik – tehát van szociális kapcsolatok vonatkozása – viszont nem biztos, hogy az adott minta még 2 hónap múlva is a kedvencei közé tartozik.

Mit nézz meg:

A varrást – különösen a pántok, cipzár, tépőzár, kapcsok rögzítésénél – a merevítés, a táska anyaga strapabíró legyen. A táska akasztójára is figyelj oda, hiszen a suliban fel kell akasztani és akkor is jól jön ha a gyermeked hátára emeled a táskát – sokszor úgy, hogy a reggeli rohanás miatt  a Te kezed is tele van minden mással.

A táska anyaga könnyen tisztán tartható legyen, mosható, lemosható. És mint tudjuk a világos színek hamarabb koszosak lesznek és a tisztán tartást sem lehet időtlen időkig külsérelmi nyomok nélkül megúszni – a táska kopott, elszürkült lehet.

Az iskolatáskákhoz garancia jár – a részleteket már vásárláskor kérdezd meg boltban.

2. Ki viszi a táskát, avagy naponta mennyit és mivel tömve kell gyermekednek a táskát cipelnie?

Egyértelműen nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a táska kialakítására, üres állapotú súlyára, ha a  gyermek sokat cipeli, ha nem autóval viszed vagy “vándorol” vele. Jó dolog a merevítés és a megerősített alj, de ha ez nagy súlytöbblettel jár akkor érdemes arra is gondolni, hogy mennyi időt lesz a hátán. További “könnyítés” az elől összekapcsolható pánt, amely a hátról a terhelést a csípőre (is) osztja.

Divatosak a különféle “kisbőrönd” jellegű, húzható iskolatáskák. Nagyon trendi vele a gyerek. A cucc csak gurul mögötte. Viszont ha göröngyös terepen kell húzni, akkor azért nem olyan jó móka. Illetve a keze sem szabad, és futni is nehezebb vele – ha tömegközlekedtek erre is gondolni kell, arról nem is beszélve, hogy fel is kell emelni a járműre.

Mit nézz meg:

A táska hátának és a pántjainak kialakítását. A merev, de jól párnázott hátfal kényelmesen”ráül” a hátra, így megfelelően támasztja a súlyt, de nem árt, ha a hátrész a szellőzést is biztosítja.

A pántok párnázottak, formázottak és elég szélesek legyenek – így kevésbé vágnak bele a gyermeked vállába és nehezebben is csúsznak le. Ha úgy ítéled meg, hogy gyermeked az átlagnál keskenyebb vállú, akkor érdemes figyelni, hogy a pántok hová esnek a vállon. Egy szélesebb táska szélesebbre engedi a pántokat is, így a keskeny vállról lecsúszhatnak a pántok. Ha maga a pánt túl széles, mozgás közben érintkezhet a karjával és pólós szerelésben ki is dörzsölheti a bőrét.

A pántok könnyen állíthatók legyenek, a gyerekre kell, hogy illeszkedjék nagykabátban és pólóban is. Ráadásul ha több évre  tervezel, akkor a gyermeked nő is még közben.

Nemcsak a táskát, hanem a használati körülményeket is mérlegeld. A suliban ill. suliba menet mennyit kell a gyereknek mozgatnia a táskát.  A suliban hol tartják és nem utolsó sorban a gyermeked vérmérsékletét is: kis szeleburdi vagy precíz.

3. Rend legyen a táskában avagy a táskapakolósdi

A jól pakolható táska ismérve, hogy jól osztja el a súlyt – az osztott rekeszes táskák az elválasztók révén a helyükön tartják a könyveket, füzeteket. Ha viszont az elválasztó nincs az aljhoz rögzítve, akkor az egyik részből könnyen átcsúszhatnak a füzetek, könyvek alja a másikba, így gyűrődhet a tanszer (ez azért ritkábban előforduló probléma és akkor lehet gond, ha puha aljú a táska).  Persze lehet mappákat és füzetboxokat alkalmazni – de ezek plusz súlyt jelentek (jó, csak kicsit, de sok kicsi sokra megy) ráadásul gyermekednek először ebbe kell belepakolnia és csak utána a táskába – időt igényel – viszont cserébe rendezettebb az egész táska, minden hamarabb megkerül és a füzetek nagyobb védelmet kapnak a gyűrődés ellen.

További kérdés még, hogy mennyi kis zseb legyen amibe pakol. Ha sok van az olyan szempontból jó, hogy mindennek megvan a helye. De meg is jegyzi gyermekünk, hogy melyik zsebben mi van? Vagy egy csomó ideje elmegy azzal, hogy keres ezt azt. Ráadásul nem elég, hogy sok zseb van, hanem azok mérete is lényeges: mi fér bele.

A tanszereken kívül mi kell még a táskába:

  • uzsonnás doboz: jó ha van és külön helye is van
  • kulacs, palack amiből ihat – célszerű külső zsebben tárolni, egyrészt “baleset esetén” nem árasztja el a lé a táskában lévő cuccokat, másrészt szem előtt van: az iskolában már nem fogják mondani, hogy igyál – ez már nem ovi – és tudjuk, hogyha az ember szomjúságot érez, akkor már a szervezet egy ideje szomjazik, hamarabb lesz ingerült, kevésbé tud figyelni stb.
  • zsebkendő, könnyen elérhető helyen, ne a táska aljába, akár egy kézzel is ki tudja szabadítani a táskából
  • kiselsősöknél valami kis “bátorságnövelő” játék: mindenféleképpen kérdezz rá a tanító néninél, hogy lehet-e egyáltalán náluk. Van akinél segít, hogy tudja: lapul ott a közelben “valaki” otthonról. Tudom mindenhol azt írják, hogy játékot az iskolatáskába ne, de gondolj bele: előtte az oviba hurcolhatta kedvencét, most pedig egy teljesen idegen helyre megy, új és szigorúbb szabályok, teljesíteni kell stb. De semmiképp ne ess túlzásokba: legyen kisméretű, ne gyűrje a tanszereket, a “pótolhatatlan”, drága játékokat pedig mindenféleképpen felejtsétek ki a táskából – sok kellemetlen percet megspórolhattok vele.

További praktikumok:

A táska nyitása: próbáld ki, hogy a gyermeked könnyedén tudja kinyitni a táskát – ez főként a csatos típusoknál kérdéses, illetve a cipzár nagyméretű, könnyen húzható legyen.

Tépőzáras záródások sokkal hamarabb megadják magukat, mint a cipzár, csat. Ráragadhat mindenféle és már nem tapad eléggé.

Jó, ha a tornazsák a táskára rögzíthető, nem hagyja el menet közben. A tornazsák esetén tipp: ha olyan tornazsákot választotok, amilyet sokan használnak, mindenképpen lásd el valamiféle jellel, ne keverjék össze.

A táskán a fényvisszaverő csíkok a biztonságos közlekedést segítik. Elsősödet valószínűleg nem engeded sötétben egyedül kószálni, de ha együtt mentek akkor is jól jön.

Ugyanez igaz a színválasztásra is. Az élénk, környezettől elütő színek jobban felhívják az autósok figyelmét a bandukolókra.

Táskavédelmi instrukciók (és gyerekvédelmi is)

  1. Ha gyermeked a táskából kivette amit kellett mindig csukja be. Ha fel van akasztva azért (merthogy a táska a csukott állapotban tudja megtartani a súlyt, nem nyitottban), ha meg a földön van akkor meg azért (mert valaki felrúghatja és akkor lehet keresni a cuccokat).
  2. Étel-ital mindig megfelelően elkülönítve legyen – ezzel nemcsak a Te dolgodat könnyíti meg (a kitisztításra gondolok) hanem a saját dolgait, füzeteit is védi – pl. kedvenc tolltartóját. Ráadásul egy  rendetlen, gyűrött füzetekkel rendelkező gyerekkel kevésbé toleránsak a tanítók is – hamar ráragad a rendetlen jelző.
  3. Kompromisszumos táskavásárlás legyen: ha a táska neki is teszik akkor jobban fog rá vigyázni, jobban megbecsüli, mintha azt kell hordani ami Anya/Apa választása, ami csak Anyának/Apának tetszik, de neki nem. Persze ez nem azt jelenti, hogy be kell adni a derekadat egy általad bármi okból nem preferált táska megvásárlására, hanem próbálj olyan érvet adni a táska mellé ami neki is rögtön, elsőre leesik, nem csak hosszas belemagyarázással. Viszont azt se felejtsd el, hogy a gyermeked hordja a táskát, jól kell, hogy érezze magát “benne”, elsősként elég nagyot fordul vele a világ, lehetőségeidhez képest kedvezz neki.

+1  A táskát két vállon kell hordani. Hiába a legszuperebb iskolatáska, ha a gyermeked a fél vállán viszi. Ez az elsős gyermekeket kevésbé érinti, de hamar átveszik az ötletet a nagyobbaktól.

Az alábbi linkeken eléred a termékeket:

Iskolatáskák

Kulacsok, uzsonnás dobozok

Tisztasági csomagok

Tornazsákok