Tollak

Tollat mindenki használ, nemcsak aki tanul. Rengetegféle toll kapható, már inkább a bőség zavara van. Amit mindenki ismer és minden háztartásban van belőle, az a golyóstoll, de ezen kívül a roller és zselés tollak is igen népszerűek. A töltőtollak régebben még az írni tanulóknál játszottak nagy szerepet, de mára leváltották őket a golyóstollak és a rollertollak. Így a töltőtollak egyre inkább a felnőttek drága írószereivé váltak. Az iskolások népszerű írószerei még a filctollak és a tűfilcek is igen elterjedtek.

Ha gyermeked kisiskolás, vagy épp nemsokára kezdi az első évet

A kisiskolások elsőben nem is használnak tollat, csak másodiktól kérik az iskolában. A klasszikus töltőtoll mára már nem alapfelszerelés a kisiskolásoknál, szerepüket a golyós és a rollertollak vették át. Ha golyóstoll az induló toll akkor vékony hegyű, könnyű golyóstollat érdemes választani, amelynek nem karcol a hegye, könnyen siklik. A vastag hegyű tollaknál hamarabb előfordul, hogy folyik a tinta így maszatos lesz az íráskép és a gyereked keze is (meg az arca is, ha úgy adódik). De persze ez csak általánosítás, van olyan vastag hegyű, amely nem folyik. Rollertoll is lehet induló toll – ezek ára kicsit magasabb, mint a golyóstollaké – viszont írásképében közelebb áll a klasszikus töltőtolléhoz és nem kell a papírra nyomni annyira, mint a golyóstollat. Így könnyedebb lehet az írás, egyrészt nem fárad el gyermeked keze, másrészt kevésbé lesz görcsös az írásképe.

A kisiskolásoknak érdemes nyomógombos változatot választani, a kupakos helyett, nem kell keresni a kupakot. Viszont a nyomógomb megoldás a lehető legegyszerűbb legyen, gyorsan be tudja nyomni.

A kisiskolásoknál kiemelten fontos a jó fogás: gumírozott fogórész és háromszögforma, mert ezek segíthetik, hogy ne fáradjon el annyira a keze.

Most nézd meg, hogy – nem csak a kicsikre fókuszálva – milyen tollat válassz, milyen szempontokat nézz meg (a teljesség igény nélkül).

Eldobható vagy cserélhető betétes?

Pontosan az általános, mindennapi használatuk miatt nagyon sok toll eldobhatónak készül – így ha kedvenceddé vált, akkor egy újabb darabot kell beszerezned. A cserélhető betétes tollak tovább maradnak hű társaid, de sajnos a különlegesebb színekhez nehezebben találsz betétet – ráadásul vannak olyan márkák, amelyek csak a saját betétjükkel “élnek” tovább – és ezek a betétek sem olcsók. Ha cserélhető betétest választasz mindig nézd meg, hogy milyen betét kell bele. A cserélhető betétes vs. eldobható toll környezetvédelmi szempontokat is felvet, igyekezz minél kevesebb szemetet termelni.

A tinta.

Tollaknál még fontos szempont a tinta – sok gyártó jön elő saját fejlesztésű tintával, amely valamivel jobb, többet tud, mint a hagyományos. Ilyen például a Pilot által kifejlesztett hőérzékeny tinta, amelyet a Frixion tollakban használnak és lényegük a törölhetőség és az azonnali újraírás. Avagy a Schneider által kifejlesztett Visco Glide tinta, amely gördülékenyebb írást ad. De a tintáknál fontos még megemlíteni az ún. “document proof” tintát, azaz a vízálló és kopásállóbb tintákat – hivatalos iratoknál ez nagyon fontos.

Kupakos vagy nyomógombos?

Ahogy fentebb már írtuk, a kicsiknek a nyomógombos változatot ajánljuk – de azért általánosságban is elmondhatjuk, hogy a nyomógombos tollak praktikusabbak, a kupakosak meg elegánsabbak. Viszont ha valaki szereti az ingzsebében tárolni a tollat, akkor jobb a kupakos – ha esetleg folyna a tinta a ruha nem lesz tintás (rögtön).

Milyen célra kell?

Ha csak úgy általános célra, akkor bármi jó. Ha sok jegyzeteléshez, akkor érdemes gördülékenyen író tollat választani – a rollertollak például kifejezetten jók erre. Ha az írás mellett a kiemelés is fontos, akkor a színes tűfilcek (ezekből a legnagyobb a színkínálat) vagy a színes zselés illetve golyóstollak jó szolgálatot tesznek, mert írni is lehet velük, de a lényeg kiemelését is megoldhatod vele. Ha sokat írsz, akkor a kényelmes fogórésszel rendelkező terméket válaszd.

Alább megmutatjuk az egyes tollfajtákat – csak nagy vonalakban.

Golyóstollak

Legelterjedtebb, mindenki ismeri és használja. Általában kék, fekete, piros és zöld színű tintával kaphatók, de szerencsére már találsz olyan golyóstollakat, amelyek nagyon sok színben – rózsaszíntől a narancsig. (A kínálatunkban a Slider Edge.) Így a színes íráshoz is használhatsz golyóstollat.

Személyes ajánlásunk a Pilot Réxgrip golyóstoll (a webáruházban itt találod —> kattints ide!)

Rollertollak

Írásképük a klasszikus töltőtolléhoz hasonlít, a tinta lágyabb, folyékonyabb, mint a golyóstollakban, így kevésbé kell rányomni a papírra. Még egy jó tulajdonság – ha a papír valamiért zsíros tapintású lesz – mert pl. ott fogdosod a legtöbbet a kezeddel, akkor golyóstollal igen nehéz rá írni, de a rollertollal nem.

Személyes ajánlásunk a Pilot Frixion toll (a webáruházban itt találod —> kattints ide!)

Zselés tollak

Zselébázisú tintával készülnek, sok színben elérhetőek. A vékonyabb hegyű zselés tollak nagyon gördülékeny írást adnak. Viszont pont a zselé jelleg miatt figyelni kell, hogy ne maszatolódjanak. Az írást kezdőknek, akik még nem tudják jól forgatni a tollat, nem ajánljuk, mert könnyen benyomják a hegyét.

Személyes ajánlásunk íráshoz a Pilot B2P zseléstoll (a webáruházban itt találod —> kattints ide!)

Tűfilcek

Vékony íráskép, nagy színválaszték. Sokoldalú felhasználási lehetőség, mert írni, rajzolni, szöveget kiemelni sőt még akár színezni is lehet vele. Viszont nem ajánljuk a kisebbeknek, mert az erős nyomással gyorsan tönkretehetik a tűhegyet.

Személyes tűfilc ajánlásunk a Stabilo Point 88 (a webáruházban itt találod —> kattints ide!)

Filctollak

Az iskolások nagy kedvencei, mert sokszínűek, szépen lehet velük színezni, rajzolni. Viszont a szülők sokszor nem kedvelik, mert a kupakok elvesznek, a filctollak meg sok maszatot hagynak maguk után – mindig a kimosható verziókat add gyermekednek.

Személyes filctoll ajánlásunk a kicsiknek a Maped Color Peps (a webáruházban itt találod —> kattints ide!) a nagyobbaknak a Faber Castell kétvégű filctoll (a webáruházunkban itt találod —> kattints ide!)

Az alábbi linkeken eléred a termékeket:

Golyóstollak

Zselés és rollertollak

Tűfilcek és filctollak