Tolltartók

A tolltartó választást sok minden befolyásolja, a használójának életkora, mennyi írószert kell tárolni, hurcolni benne és mekkora az a táska, amibe bele kell pakolni. Persze nem mindegy a megjelenés, az anyag és a záródás sem. De még lehetne sorolni.

Kisiskolásoknak, főként az elsősöknek mindenképpen olyan válassz, amelybe a ceruzákat egyesével egy rögzített gumigyűrűbe lehet bedugni. A tanítók is ezt kérik. Ezek a tolltartók általában cipzárral záródóak és műanyag vagy műanyag bevonatos papír alapanyagból készülnek. A kisiskolásoknak szánt tolltartók általában tükrözik az aktuális mesefilm felhozatalt, de a tipikus kisfiús, kislányos darabok is fellelhetők. Az iskolakezdésnél az iskolatáska mellett a tolltartó az, amely elég látványos lesz a kis nebulóknak. Ha az iskolatáskánál egy klasszikusabb, több évet kihúzó darabot választottál, akkor a tolltartóval még kedvezhetsz gyermekednek. Biztosan értékelni fogja.

Ez a kisiskolásoknak szóló fajta lehet emeletes, kihajtós (klapnis) vagy csak “sima egyterű”. Az előbbi kettő akkor jó választás, ha jó sok írószert kell elrakni, a “sima egyterű” tolltartóba kevesebb fér (azért az a tapasztalat, hogy egy kezdő kisiskolásnak ez nem elég).

Az emeletes tolltartóba sok belefér, de nagyobb helyet is foglal el a táskában, illetve ha a kezdő iskolás még nem gyakorolta be, hogy melyik részben melyik ceruza van, akkor esetleg keresgélni fogja a ceruzáit óra közben (na jó azért elég gyorsan megtanulják, hol mi van, csak legyen rendes és következetes az elpakolásnál is). A kihajtós tolltartóba könnyebb átlátni az írószereket, de pont a kihajtós része miatt több helyet foglal az asztalon, ha kicsi az iskolai asztal, akkor ez probléma lehet: leverhet vele dolgokat, vagy egyszerűen csak nem fér el.

A nagyobbaknak már jó megoldás lehet a cipzárral vagy patenttal záródó ömlesztett tárolású tolltartó (hengeres, hasábos, tasakos) – ebbe pikk-pakk be lehet dobálni a cuccokat – bár ha sok az írószer akkor nehezebb gyorsan kikotorni, ami épp szükséges. De ebben a tolltartóban az írószerek egymáshoz verődnek, koptatják egymást – ez a drágább írószereket használóknál lehet probléma. A bedobálós tolltartók készülhetnek szövet anyagból, bőrből és műanyagból is.

Ha csak egy pár toll, ceruza állandó utaztatását kell megoldani, akkor jó megoldást jelentenek a dizájnos, bőrből készült, bedugós tolltartók. Na de ez inkább már a gyerekkorból kifelé lépegetők vagy a felnőttek világa.

Főként a kisiskolásoknál merül fel a töltött tolltartó ötlete. Ennek is megvan a maga haszna, mert mindent egyben megkapsz, a ceruzák pont belepasszolnak a tolltartóba így a cipzár behúzásánál nem jelenthet problémát egy-egy túl hosszú cerka (és a cipzár nem darálja le a ceruzahegyeket sem). Viszont ha a tolltartó “tölteléke” nem megfelelő minőségű, akkor inkább a bosszúság van vele. Illetve sok tanító külön márkákat, illetve meghatározott színeket, mennyiségeket kér – ezt tartsd szem előtt a vásárlásnál.

Mi kell a tolltartóba úgy általában?

Ceruza és toll: a kisiskolásoknak a tanítók megadják a ceruzákra vonatkozó igényeket. Ceruzából HB-s vagy B-s tollból a vékony hegyű, könnyű golyóstollakat vagy a remekül használható rollertollakat ritkábban a töltőtollakat kérik. A nagyobbaknál már általában kialakul, hogy mivel írnak szívesebben – a lényeg, hogy egynél több toll legyen a tolltartóban.

Hegyező: ez is a kisiskolások kelléke inkább, a sok színes ceruza hegyezéséhez. Mindig férjen bele a tolltartóba, és lehetőleg tartályos legyen, hogy az óra közbeni hegyezés se szemeteljen.

Radír: lehetőleg jól radírozó, jól megfogható legyen – a kisméretű jobban elfér a tolltartóban, a nagyobbacskát meg könnyebb megfogni. De minden radírban közös, hogy egyik sem fogy el teljesen – vagy elvész, vagy le kell cserélni.

Vonalzó: egy kisméretű vonalzó sosem árt a tolltartóban, sőt többféle is elkél, készülnek már flexibilis vonalzók is, amelyek törés nélkül túlélnek sok mindent.

Ceruzabetét: ha mechanikus ceruzát is használ a gyermek, akkor célszerű tárolni egy tubussal.

Vannak olyan tolltartók, amelyek már órarendet is tartalmaznak – ez célszerű, mert szem előtt van, hiszen a tolltartót minden órán használják.

A tolltartóba csak a használt eszközöket tegyétek bele, egyrészt könnyebb lesz a táska, másrészt egyszerűbben átlátja a cuccait és gyorsabban kiveszi azt, amire épp szüksége van.

Webáruházunkban leginkább a kisiskolásoknak való termékeket találod, de a nagyobbaknak is tartogatunk egy-két trendi darabot, az alábbi linkre kattintva a tolltartó kínálatunkhoz jutsz:

Tolltartók a webáruházunkban- katt ide!